Wanneer je je training tot een hoger niveau wil brengen is het belangrijk om een goed trainingsschema te volgen. Maar wat houdt een goed trainingsschema nu eigenlijk in? Dit verschilt voor iedereen. Het blijkt in de praktijk moeilijk om een trainingsschema te vinden dat precies past bij de persoonlijke wensen, doelen en situatie van een persoon. Daar bovenop komt dat niet iedereen een budget beschikbaar heeft voor een persoonlijk gemaakt trainingsschema of een personal trainer. Gelukkig zijn er ook veel ‘standaard’ trainingsschema’s te vinden. Let er dan wel op dat dit een goed trainingsschema is.
In veel gevallen is het slim om een trainingsschema te volgen tijdens het trainen. Het zorgt namelijk voor structuur in je training. Dit zorgt er voor dat je effectief bezig bent. Ook zorgt een trainingsschema voor inzicht. Dit inzicht heeft betrekking op weten wat je moet doen, weten hoeveel rust je nodig hebt en weten welke stappen je kunt nemen. Een trainingsschema zorgt daarnaast voor motivatie. Wanneer je resultaten boekt tijdens je training wordt je gemotiveerd om meer te doen. Kortom, het gebruiken van een trainingsschema kan je training een boost geven en je helpen om de gewenste resultaten te behalen.
Een goed trainingsschema omvat enkele belangrijke elementen. Allereerst specificiteit. Dit houdt in dat je enkel traint voor het doel dat je voor ogen hebt. Een trainingsschema kan namelijk erg verschillen afhankelijk van het trainingsdoel. Het tweede element is frequentie. Het is belangrijk om vooraf voor je zelf te bepalen hoe vaak per week jij kan en wil trainen. Daarnaast is het van belang om consistent te zijn in het aantal dagen dat je gaat trainen. Een goed trainingsschema houdt rekening met minimaal twee keer per week trainen. Een derde element is oefeningsselectie en volgorde. Een goed trainingsschema bestaat uit de juiste oefeningen die ook in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Een horizontale en verticale push, een horizontale en verticale pull, een squat variatie en een hip hinge variatie moeten zijn verwerkt in een goed trainingsschema. Een vierde element is volume. Een goed trainingsschema houdt namelijk rekening met een bepaald volume per spiergroep. Dit volume is afhankelijk van je trainingservaring. Het vijfde element is de intensiteit van de gebruikte gewichten. Een goed trainingsschema traint spiergroepen met verschillende intensiteiten. Een zesde element is progressie. Een goed trainingsschema zorgt ervoor dat je progressie boekt in je training. Steeds meer gewichten, reps en sets. Een laatste element is rust. Rust is een van de belangrijkste elementen van een goed trainingsschema. Rust zorgt namelijk voor groei.
Het beste kan een trainingsschema gebaseerd worden op een individu, speciaal voor dit individu ontworpen. Niemand is namelijk precies hetzelfde. Wanneer je wel kiest voor een ‘standaard’ trainingsschema is het belangrijk dat dit een goed schema is dat bovenstaande elementen bevat.